donderdag 10 oktober 2013

Stijlloos - Bediening in de Horeca



'Ik zou over de bediening klagen, als ik maar een ober kon vinden.'

Etienne de Batz de Castelmore

Terwijl in de meest landen bedienen een alom gerespecteerd vak is, is het bij ons vaak een gênante vertoning. Hier is de nobele professie van ober meestal een bijbaan voor ongeïnteresseerde studenten.
Bij het woord 'bediende' gaat het al mis. Bediende betekent namelijk letterlijk: degene die bediend wordt. En zo gedraagt het leeuwendeel van de horecamedewerkers zich dan ook. Gasten lijken er voor de bediening te zijn en niet andersom. Schrijver dezes heeft wel eens van een serveerster naar zijn hoofd gekregen dat hij haar 'avond verpest' had. Maar de avond van een dienaar kan per definitie nooit verpest worden. Die van een bediende, oftewel de gast, maar al te eenvoudig...

Onlangs gehoord: "We zijn in Frankrijk eens getuige geweest van een voorbeeld van ultieme service. Er was op onze tafel geen asbak aanwezig. We vroegen de gerant om hulp. 'Ober, heeft u een asbak?' De ober ging onmiddellijk met uitgestreken gelaat naast onze tafel staan en hield zijn hand op. De geconsumeerde sigaar kon in zijn hand worden uitgedrukt. Uiteraard deden wij dit, om de ober in kwestie niet in verlegenheid te brengen."

Kijk, zo kan het dus ook...

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten